- Motivaţional, Tablou

Ne-a facut social media mai prosti?

 

Probabil ca nu spun nimic nou, nici original, atunci cand ma gandesc (in scris) la faptul ca social media, in loc sa ne ajute sa facem mai usor ce stim, ne-a “ajutat” in schimb sa nu mai stim ce vrem (de parca, chiar si fara, multi dintre noi am sti).

Multitudinea de informatii prezente peste tot, pe un ecran de sticla, ne-a facut sa devenim mai imprastiati, mai reci si mai inumani. Probabil ca se trage de la raceala sticlei aleia. De ce mai inumani? Deoarece ne-am bagat cu capul intr-un ecran si nu mai suntem atenti la ceilalti, la nevoile lor. Uitati-va la cei care asteapta la un semafor si veti intelege ce zic.

La fel de grav e ca nu mai avem disponibilitatatea sa socializam. Lumea noastra s-a restrans pana la a incapea in interiourl unui dreptunghi electronic. De acolo, pare ca se imprastie si se indreapta in niste directii de care habar n-avem. Ne e mai comod sa stam pe Facebook sau pe Instagram, decat sa vorbim cu ceilalti. Nu mai avem ce vorbi, din cauza ca nu mai practicam comunicarea.

Nu mai avem simturi si simtiri, idei si imaginatie.

Uitati-va la oamenii de la mesele dintr-un restaurant, la cupluri, la prieteni.
Cred ca am ajuns in cel mai de jos punct al culturii pop, desi, aparent, credem ca tehnologia ne-a ajutat. Stiti ce mi se pare grav? Faptul ca noi credem ca suntem bine. Ganditi-va la ce cititi cel mai des pe net sau la ce va uitati.
Va ajuta sa deveniti mai inteligenti, mai deschisi, mai empatici? Problema grava e ca deja nu mai vrem asta.

Poate ca nu e totul decat o distractie inofensiva. Ma tem insa, ca nu am facut totul ca sa cultivam curiozitatea intelectuala in cultura noastra moderna.
Offf!!! Suna tare pesimist, nu?

Din fericire, mai sunt si forme de rezistenta in fata acestui tavalug al aplatizarii intelectuale si emotionale. Mai sunt oameni care incep o discutie cu ” Stiai ca…?” ( Prin asta nu incep sa povesteasca o barfa).
Pe acestia ii vezi in orase, ascunzandu-se prin muzee de arta, rasfoind curiosi carti in anticariate sau aruncandu-si priviri intrebatoare prin librarii sau ceainarii.
Pentru cei care totusi mai vreti sa va “upgradati”, iata si cum va puteti indrepta intr-o lume stramba:

    1. Citeste o carte

Ceva special se intampla atunci cand te separi de distractiile superficiale ale lumii moderne si te afunzi in lectura unui roman. Te deschizi catre noi idei, noi perspective, catre noi experiente. Te ajuta sa fii mai atent si sa ai rabdare (ce spuneam despre dispersia data de cititul pe telefon?) Citind literatura, te ajuta sa devii mai empatic(a). E adevarat, lectura te face sa devii mai uman(a). Citeste cat de des poti, deci. Citeste carti dificile. Citeste carti controversate sau interesante, carti care te incita sau care te fac sa plangi.  Citeste ceva amuzant, dar citeste!

 2. Invata ceva nou

Creierul tau e capabil de atat de multe. Hraneste-l. Invata ceva nou. Cea mai mare bariera in calea progresului e credinta ca ceva e prea complicat ca sa te apuci de el. Educatia publica e falimentara, asa ca educa-te singur(a).

Invata ceva stiintific, ceva matematic. Exploreaza filozofia, studiaza paleontologia. Invata sa canti la un instrument. Incearca sa inveti o limba straina , fara a te descuraja daca nu reusesti sa devii un vorbitor fluent. Doar invata ceva cuvinte si leaga niste fraze. Asculta podcasturi educationale, daca tot stai pe net. Gandeste-te la ce ai putea invata. Mergi pana acolo incat sa ajungi sa te convingi ca esti inteligent(a), chiar daca ceilalti ti-au zis contrariul.

  3. Inceteaza sa mai cumperi atat de multe prostii

Sunt convins ca, cultura consumerista si cultura idiotizarii sunt strans legate. Simplifica-ti viata! Mediocritatea domina peisajul nostru cultural, deoarece vinde mai multi adidasi Nike si Big Mac-uri decat carti sau spectacole de arta.
Cand ne gandim cu atentie ce sa aducem in casele noastre, suntem mai putin predispusi la a fi manipulati de impulsurile noastre fade.

Ahhh! Acum pot sa respir usurat. Mi-am spus off-ul. Incheind intr-o nota optimista, cred ca mai exista, totusi, speranta. Il citez pe Andrei Plesu aici: „Există încă păduri care n-au deloc un aer muribund, lacuri translucide, sate modernizate şi totuşi patriarhale, familii demodate şi trainice, chelneri stilaţi, domni şi doamne, politicieni inteligenţi fără să fie şmecheri, oameni de afaceri cinstiţi, dar prosperi, texte bine scrise, vinuri paradiziace, păstrăvi, cremşnituri, chiparoşi şi stele”.

De asemenea, există seri şi dimineţi, oameni care merg la biserică fără evlavii ostentative şi fără să negocieze cu Dumnezeul lor, există colinele Toscanei, femei frumoase şi deştepte, cărţi, solidarităţi curate, taclale prieteneşti, coincidenţe riguroase, savori melancolice, tigri albi”. 

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.