Blog,Motivaţional,Tablou

Cum să te motivezi astfel încât să îți atingi obiectivele

Ești la serviciu,  ai un proiect profesional, personal, o afacere sau un hobby. Mintea îți spune că trebuie să faci ceva, dar tu pur și simplu, nu ai chef să muncești. Ești demotivat(ă) și pierzi ore întregi în fața calculatorului sau stai pe telefon, făcând orice fel de alte lucruri, mai puțin ceea ce ți-ai propus să faci. Mintea ta refuză să se focuseze și se îndreaptă spre alte lucruri.

Scenariul ăsta ți-e cunoscut?

Cred că toți trecem prin asta. Ideea de ”TREBUIE să fac asta și asta”, ne agasează pe toți.

Ce să facem astfel încât să păcălim mintea să ne motiveze pentru a ne duce la bun sfârșit proiectele?

Din ce cauză ne dispar motivația și entuziasmul?

Deoarece mintea noastră e plină de gânduri schimbătoare iar ideile care generau motivație nu rămân fixate cu aceeași intensitate în memorie. Gândurile noastre trec de la un lucru la altul și ideea care inițial ne motiva să ducem la îndeplinire un obiectiv e schimbata cu alta care ne trezește interes. 

De aici putem deduce două lucruri:

  1. Nu ne putem baza pe minte pentru a ne îndeplini obiectivele, deoarece e nestatornică și trebuie  antrenată pentru a se focusa.
  2. Motivația de a face ceva, deși e generată de minte, nu aparține ei, ci emoțiilor. Emoțiile sunt interfața dintre gândire și acțiune, deci aici trebuie fixate ideile, în locul unde gravitează emoțiile.

Care ar fi acel centru de gravitație al emoțiilor?

Locul acela stabil, imuabil, unde informația trebuie fixată, e inima. Inima e sediul emoțiilor superioare care ne impulsionează să realizăm lucruri deosebite. 

Odată fixate ideile aici, probabilitatea de a fi puse în practică e foarte ridicată, deoarece emoțiile superioare vor declanșa în noi motivația și entuziasmul care sunt forțele motrice ale realizării practice a ideilor. Creierul e stimulat de emotii, de aceea elementul esențial care sporeste aplicabilitatea este încărcătura emoțională a ideii. Dacă nu există această stimulare emoțională, va trebui să găsim metode pentru a crea emoții. Voi descrie mai jos câteva metode pe care eu încerc să le pun în practică și care cred că te-ar ajuta și pe tine.

 

Metode de stimulare a emoțiilor

Meditația

Meditează în mod regulat pentru a controla subconștientul și pentru a-ți activa emoțiile. 

Majoritatea acțiunilor noastre e dirijată de subconștient, de aceea e foarte important să încerci să-i înțelegi acțiunile și să-l aduci în sfera conștientului. Cu ajutorul meditației vei afla răspunsuri la întrebările puse despre  piedicile care te sabotează să obții un anumit rezultat. De asemena vei învăța să âți focusezi mintea asupra unei singure idei.

Etapele meditației:

  • Îți vei fixa o perioadă din zi când ești liber(ă) pentru a face meditația.
  • Te vei așeza comod(ă) într-un fotoliu și vei începe să respiri regulat timp de 5-10 minute, urmărind exclusiv respirația.
  • Apoi îți vei relaxa corpul fizic, la fel, timp de 5-10 minute tot cu ajutorul respirației. Îți vei urmări în continuare gândurile care vin fără a te identifica cu ele. Pur și simplu le vei privi ca un spectator.
  • După ce mintea se va liniști – și se va liniști dacă parcurgi toate etapele în mod corect –vei întreba de exemplu, de ce nu mai ai chef să îndeplinești o anumită sarcină. Sau cum să faci să treci peste un anumit obstacol de natură mentală, emoțională, materială etc. Vei pune întrebarea exact despre problema pe care o ai, apoi vei aștepta răspunsul într-o stare de disponibilitate, fără să îți imaginezi tu un posibil răspuns.
  • Vei ști că a venit atunci va apărea o stare de ”Aha, asta era!” și/sau vei avea o stare (emoție) de ușurare vizavi de problema ta. Sau vei primi un răspuns pe care nu-l vei înțelege pe moment dar mai târziu, când te vei ocupa de sarcinile tale, vei observa că aceea era soluția.

O să-ți dau un exemplu personal care are legătură cu această ultimă situație ca să-ți dai seama de aplicabilitatea practică a meditației în găsirea unei soluții. Trebuia să merg de la Pitești spre Galați cu mașina și nu știam pe care rută să o iau pentru a evita aglomerația din București și de pe centura sa. Sunt trei  rute disponibile. Ei bine, am făcut o meditație și am întrebat care traseu e cel mai potrivit pentru a merge la Galați de la Pitești. Mi-a apărut în minte răspunsul ”Alexandria”. Evident că nu am priceput pe moment ce voia să însemne asta, deoarece niciuna dintre rute nu trece prin Alexandria. Ei bine, acum urmează partea frumoasă… Ajuns pe centura Bucureștiului, la intersecția care duce către centura de sud sau către cea de nord, ce crezi că văd în fața ochilor parbrizului? Un indicator pe care scria ”Alexandria” și care arăta înspre centura de sud. Atunci am avut momentul acela de ”Aha!” și am rămas perplex în același timp. Mă amuz și acum, când îți povestesc asta. Clar că am urmat acea direcție și vreau să-ți spun că din sens opus traficul era infernal dar pe sensul meu am mers super lejer și într-o jumătate de oră eram la intrarea pe Autostrada Soarelui. Ce zici de asta, fain, nu? Chiar aștept să îmi scrii să îmi spui ce crezi despre asta. Concluzie: Meditația, făcută corect, e un mijloc foarte practic de soluționare a unei probleme. Nu o să explic aici cum funcționează, important e că are efect și te invit și pe tine să o practici.

 

Muzica

Există numeroase studii despre rolul muzicii în viața noastră. Pe lângă rolul terapeutic, de vindecare și de relaxare, muzica are un rol foarte important în concentrare și desigur în transmiterea emoțiilor. Muzica lui Mozart se spune că este foarte eficientă în aceste cazuri. 

Chiar dacă mecanismul prin care muzica produce schimbări asupra unor procese psihice, cum ar fi capacitatea de învăţare, atenţia şi memoria, nu a fost pe deplin elucidat, tot mai mulţi profesori aleg să-şi stimuleze elevii cu ajutorul muzicii. Influenţa pe care muzica o are asupra creierului este cunoscută sub denumirea de efectul Mozart, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit efectele benefice ale compoziţiilor lui Wolfgang Amadeus Mozart asupra intelectului şi creativităţii. Totuşi, muzica trebuie aleasă în funcţie de activităţile prestate. Astfel, în timp ce muzica clasică stimulează concentrarea şi reținerea mai ușoară a informaţiilor, variaţiile de ritm dintr-o melodie pot distrage atenţia. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că muzica instrumentală ajută în timpul lecturii, în timp ce versurile bruiază înţelegerea a unui text.

Există pe youtube multe clipuri cu muzică de concentrare și relaxare. Când lucrezi sau studiezi, dacă poți, creează-ți un astfel de ambient în care să te simți bine din punct de vedere emoțional. Poți alege și melodii care ție personal îți spun ceva, au  o anumită semnificație pentru tine. Când va trebui să pui în practică cunoștințele dobândite, vei putea asculta acea melodie pe care mintea ta o va asocia cu momentul când învățai sau făceai ceva și îți va fi mult mai ușor să muncești. Ai grijă însă ca muzica să nu te distragă, de aceea încearcă să asculți ceva cu cât mai puține versuri.

Vorbind de crearea unui mediu ambiental propice stimulării activității, să trecem la următoarea metodă care poate fi combinată în mod eficient cu muzica:

 

Folosirea aromelor, a parfumurilor

Fie că ești acasă sau la birou sau chiar și în aer liber, folosește un parfum sau o aromă care îți plac. Bine, să nu fie chiar mirosul transpirației. 

Iată niște informații cu aromă științifică despre efectului parfumurilor publicate de site-ul cotidianului Adevărul:                                                 ”Elevii unui liceu din Londra învaţă înconjurați de tot felul de arome, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Orele de franceză sunt însoţite de note subtile de lavandă, izul de grepefruit domnește în timpul orelor de matematică şi cel de mentă face pereche cu lecţiile de istorie, conform BBC. Experimentele realizate de o echipă de cercetători condusă de psihologul Mark Moss, la Universitatea Northumbria, în anul 2003, au arătat că, într-adevăr, anumite arome pot îmbunătăți performanțele cognitive. Rozmarinul, de exemplu, ajută la memorarea datelor, lavanda are efect sedativ şi ajută la relaxare, prin urmare nu trebuie folosită în timpul activităţilor care necesită concentrare, iar menta revigoreaza mintea, ajută la concentrare şi la o gândire clară. Explicaţia ştiinţifică a modului în care aromele influenţează capacitatea de învăţare este oferită de legătura directă dintre bulbul olfactiv, localizat în creier, şi hipocamp, zonă a creierului implicată în stocarea amintirilor.”

Aprinde deci un bețișor parfumat sau folosește un ulei esențial sau parfumul preferat în timp ce lucrezi și combina asta cu ascultatul muzicii. Îți vor fi stimulate astfel concentrarea și emoțiile superioare care te vor motiva să ai spor la lucru.

 

Filmele motivaționale

Sunt sigur că îți plac filmele și mai ales cele motivaționale și că cunoști și tu destule.

 Caută-le pe site-uri și încearcă să urmărești cât mai multe și cât mai des deoarece au un puternic impact emoțional și stimulează motivația.

Noi tindem să urmăm exemplul celorlalți și filmele motivaționale oferă nenumărate exemple de oameni, comportamente și atitudini în fața vieții demne de urmat. Câteva exemple: ”The Pursuit of Happiness” (Will Smith), ‘Chaplin’ (Robert Downey), ‘The Ron Clark Story’ (Matthew Perry), ‘Life is Beautiful’ (Roberto Benigni), și desigur, ‘Forrest Gump’ (Tom Hanks).

 

Cărțile

Cu toții am citit povești când eram copii, nu?

Dacă tu nu ai citit, fă-o acum. Serios. Nu ai idee cât de mult te vor ajuta. Citește povești și povestiri care zugrăvesc eroi, eroine, oameni cu caractere remarcabile. Te vor stimula extraordinar emoțional și îți vor înflăcăra imaginația. Sau cărți explicit motivaționale cum sunt cele ale lui Napoleon Hill, Viktor Frankl, Robert Kyosaki, Brian Tracy. Dacă ai aplecare către spiritualitate, ceea ce ar fi foarte bine, caută-i pe Neal Donald Walsh, Eckhart Tolle, Wayne Dyer, David Hawkins. O căutare pe Google îți va oferi suficient material de studiu.

 

 

Rugăciunea

Rugăciunea e un mod de a vorbi cu Divinitatea. Dacă ai înclinații spirituale, rugăciunea e o modalitate foarte bună prin care poți să aprinzi flacăra motivației în interiorul tău. 

Aprinde o lumânare, un bețișor aromat, pune o muzică liniștitoare (după cum vezi am combinat mai multe metode aici) și așază-te în poziția care ți-e cea mai confortabilă pentru rugăciune. 

Fixează-ți apoi atenția la nivelul inimii și de acolo la Divinitate, cerându-i să te ajute în problema pe care o ai. Dacă ești sincer și ai scopuri nobile, fii sigur că vei fi ajutat. Vei simți și niște emoții elevate care te vor stimula dacă ai făcut rugăciune cu sinceritate și din inimă. Dovezi științifice despre efectele rugăciunii poți găsi dacă vei căuta pe internet informații despre ”Experimentul California” de la sfârșitul anilor șaptezeci, continuat apoi cu ”Jurnalul de rezolvare a conflictelor” (“Conflict Resolution Journal” în eng.) din 1988 și cu “Proiect International de Pace în Orientul Mijlociu“, toate derulate și bazate pe rugăciunea de grup.

Și o ultimă metodă de aplicat care are un impact puternic dacă e folosită cum trebuie,

Gamificarea

Sunt convins că îți place să te joci. Pe Facebook, online, cu copilul tău, oriunde. Când eram la vârsta copilăriei, cum zicea Lucian Blaga, jocul era pentru tine și pentru mine scopul vieții, inteligenta și înțelepciunea noastră. Din păcate, adulți fiind, uităm să ne jucăm. Însă, după cum ziceam, mulți dintre voi încă se joacă…online cel puțin. 

”Gamificarea” e un concept adus din vest care presupune implementarea caracteristicilor unui joc în diverse aspecte ale vieții reale și implicit și în domeniul despre care vorbim aici, punerea în practică a cunoștințelor. Cum funcționează? În esență, trebuie să îți imaginezi, să îți formezi un vis, o viziune despre obiectivul pe care dorești să îl atingi. După ce ai dobândit cunoștințele necesare domeniului tău de interes (afaceri, carieră, dragoste, sănătate), continuă să visezi la el pentru a-ți stimula creativitatea și urmează pașii care trebuie făcuți, privindu-i ca pe un joc. Planifică fiecare sarcină și dă-i un punctaj diferit. Pentru a trece la nivelul următor, trebui să acumulezi un anumit punctaj, deci setează-ți ”The next level” în acord cu punctajul pe care trebuie să-l ai atunci când ai realizat toate sarcinile corespondente acelui nivel. Dacă îți plac jocurile, știi ce zic. Setează-ți inclusiv un ”big boss” pe care trebuie să-l înfrângi ca să poți trece mai departe. Când ai ajuns la nivelul de sus, oferă-ți o recompensă. Recompensa poate fi de două feluri:

  • intrinsecă, cea mai importantă după părerea mea. Aceasta e dată de satisfacția interioară pe care o ai atunci când îți atingi obiectivul. Îți poți acorda în cadrul jocului tău o coroană, o cupă, steluțe sau grade, orice vrei tu.
  • extrinsecă, care poate fi un cadou pe care tu decizi să ți-l faci odată ce ți-ai îndeplinit cu succes obiectivul. Cadoul nu trebuie să fie ceva scump (sau poate fi), important e să ți-l oferi numai după ce ai realizat obiectivul propus ca să poți simți astfel satisfacția lucrului făcut.

Dacă-ți place să te joci, exisă o aplicație de forma unui astfel de joc care te motivează să-ți îndeplinești sarcinile, se numește Habitica și o poți găsi aici:

https://habitica.com/static/front

Dacă vrei doar să îți oferi recompense, există anumite tipuri de aplicații unde îți poți seta obiective, progresul lor cu etichete de diverse culori și îți poți chiar acorda steluțe. Eu folosesc o astfel de aplicație care se numește Trello și o găsești aici:

https://trello.com

Vreau să citești cu atenție informațiile prezente aici și să vii cu opinii, nelămuriri, orice. Te aștept aici pe blog, pe email sau pe Facebook. Scrie-mi, spune cum ți se pare materialul și ce părere ai despre motivarea cu ajutorul emoțiilor! Îți voi răspunde cu mare plăcere.

Cu drag,

Valentin Dumitru

                       

Leave a Reply

Your email address will not be published.