Blog,Motivaţional,Tablou

Cum să ne păstrăm calmul în fața anxietății create de coronavirus

În mijlocul panicii create în jurul COVID-19, trebuie să ne gândim unii la alții pentru a ne ajuta să trecem peste.

De ce să ne așteptăm la mai multă cooperare și compasiune în fața unei epidemii? Pentru că, contrar credinței populare, crizele tind adesea să scoată tot ce este mai bun în oameni. Un raport care a analizat modul în care oamenii au reacționat în timpul atacurilor din Turnurile Gemene din 11 septembrie 2001, a arătat că oamenii nu s-au dat înapoi pentru a-i ajuta pe ceilalți să scape, uneori cu un risc personal mare pentru ei înșiși. Alte rapoarte despre consecințele dezastrelor naturale arată că străinii sunt dispuși să se sacrifice pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol.

Deși este adevărat că, uneori, dezastrele pot duce la faptul ca o minoritate să profite de situație – de exemplu, furtul bunurilor oamenilor atunci când aceștia trebuie să plece de acasă – acesta nu este un răspuns obișnuit. În schimb, atunci când ne confruntăm cu un inamic comun, precum o epidemie, avem mai multe șanse să ne unim în beneficiul tuturor.

Observați cât de mulți tineri și oameni sănătoși iau zilele acestea în serios nevoia de a se spăla pe mâini frecvent, de a-și acoperi gura atunci când tușesc, stau acasă când sunt bolnavi sau poartă măști când sunt în public. Sigur, nimeni nu vrea să se îmbolnăvească dar, în același timp, nimeni nu vrea să fie responsabil pentru a-i îmbolnăvi pe ceilalți.

De fapt, cercetările arată că protejarea celorlalți este un factor motivator uriaș pentru a face ceea ce trebuie. De exemplu, un studiu a analizat ce factor determină comportamentul de spălare a mâinilor la medicii și asistentele din spital. Cercetătorii au descoperit că semnele care spun că „Igiena mâinilor ajută pacienții să nu se îmbolnăvească”, au fost mai eficiente la solicitarea spălării mâinilor decât la semne care spun doar că „Igiena mâinilor vă împiedică să vă îmbolnăviți.” Cu alte cuvinte, apelul la îngrijirea altruistă a lucrătorilor din domeniul sănătății pentru pacienții lor a fost mai eficient decât apelul la interesul lor propriu.

De fapt, noi putem fi capabili de ajutor atunci când alții au nevoie de noi. Într-un studiu recent, copiilor de numai patru până la cinci ani cărora li s-a spus că un tratament pe care ei îl iau ar putea ajuta și alți copii, au fost mai dispuși să ia tratamentul decât copiii cărora li s-a spus că tratamentul va fi bun numai pentru ei. În mod similar, bebelușii de până la 19 luni erau dispuși să ofere mâncare cuiva care părea să aibă nevoie de ea, chiar și atunci când lor le era foame.

Desigur, nu toată lumea acționează altruist în aceste situații. Deci, ce ne ajută să fim mai altruiști, și cum putem folosi asta în avantajul nostru? Iată patru modalități prin care putem acționa cu mai mult altruism pentru combaterea virusului.

1. Uitați-vă la eroi
Întotdeauna vor fi eforturi eroice într-un dezastru – oameni care se sacrifică pentru binele altora. Gândiți-vă la lucrătorii din domeniul sănătății care tratează persoanele infectate cu acest virus cu riscul de a se infecta ei înșiși. Sau cei infectați cu virusul care se izolează voluntar săptămâni întregi pentru a proteja publicul.

Când auzim povești despre acești oameni, simțim ceea ce se numește elevare morală – un sentiment cald în interior care ne inspiră, alimentând și în noi optimismul și dorința de a acționa altruist. În timp ce am putea fi tentați să ne concentrăm asupra fricii și a tot ceea ce nu merge, ne putem redirecționa atenția către cei care fac ceea ce trebuie, ceea ce ne va determina să fim noi înșine cetățeni mai buni.

2. Rămâneți calmi și concentrați
Este ușor să ne panicăm atunci când se produce un dezastru. Cu toate acestea, nu ajută pe nimeni să se stârnească panică, deoarece nu gândim la fel de clar când suntem stresați. Puteți vedea ce s-a întîmplat deja, când oamenii au cumpărat măști în exces și au creat o penurie care ar putea afecta persoanele care au cu adevărat nevoie de ele – cei care sunt bolnavi și au nevoie de măști pentru a evita răspândirea bolii la noi, cei sănătoși. Sau la rafturile goale din unele supermarketuri, care nu fac decât să declanșeze o posibilă penurie de alimente. Adică vom fi mai expuși să fim afectați de foame, decât de virus.

Cum putem rămâne mai calmi și să facem alegeri mai înțelepte?

O modalitate este să folosiți orice instrumente aveți la dispoziție pentru a vă păstra o minte clară și calmă, cum ar fi practicarea conștientizării, a meditației, a calmării gândurilor, care s-a dovedit benefică atât pentru a reduce stresul emoțional, cât și pentru a ne ajuta să luăm decizii mai bune. Muzica clasică sau cea de relaxare sunt foarte bune. Am putea face o plimbare în parc sau într-o pădure din apropiere și să lăsăm natura să ne liniștească. Sau am putea vorbi cu un prieten – un prieten calm, care ne poate ajuta să ne reducem anxietatea. Încercați să nu mai stați toată ziua cu ochii pe știri, care sunt în majoritate negative. Căutați articole pozitive, încurajatoare, ca acesta. 🙂

Desigur, modurile noastre normale de interacțiune socială – cum ar fi să mergem împreună la un concert sau să mergem la petreceri mari – se pot schimba pentru o perioadă. Dar orice putem face pentru a menține un aer de calm și pentru a-l răspândi celor din jurul nostru, ar avea un impact pozitiv enorm. La urma urmei, emoțiile noastre tind să fie contagioase în cercurile noastre sociale și ar trebui să facem tot posibilul pentru a îndepărta frica și panica.

3. Arătați recunoștință
Unul dintre cele mai amabile lucruri pe care le putem face este să spunem „mulțumesc” celor care fac tot ce pot pentru a lupta împotriva focarului. Nu costă nimic să trimiteți un mesaj de mulțumire oamenilor și organizațiilor care fac ceea ce trebuie – fie că este vorba de un grup turistic care oferă rambursări pentru călătoriile anulate, vecinul care vă oferă o mască de rezervă, sau experți virali, medici care vă oferă informații directe despre cum să fiți în siguranță.

Când manifestăm recunoștință față de ceilalți, le arătăm că acțiunile lor contează, ceea ce încurajează și mai mult același tip de comportament – nu numai față de persoana recunoscătoare, ci și față de ceilalți. Crearea unui ciclu de altruism este utilă atunci când ne confruntăm cu o provocare care ne afectează pe toți, contribuind la creșterea încrederii în celălalt și la gestionarea reciprocă a situației.

4. Amintiți-vă că toți suntem oameni și arătați compasiune față de ceilalți
Când ne temem, primul nostru instinct ar putea fi să aruncăm vina pe ceilalți sau să judecăm grupurile pe care le considerăm responsabile. Știrile arată deja că unii oameni de origine asiatică din Statele Unite sunt descurajați sau sunt victime ale rasismului, pur și simplu pentru că virusul pare să fi avut originea în China. Deși știm în mod rațional că nicio persoană sau țară nu poate fi învinovățită de un focar viral, mințile noastre încă mai caută explicații simple.

Cercetările sugerează că atunci când ne recunoaștem umanitatea comună și manifestăm compasiune, avem mai multe șanse să ne unim și să rezolvăm probleme care pot fi de natură complexă. Puteți începe prin a fi mai îngăduitori cu voi înșivă și cu ceilalți și a fi mai dispus să admiteți că și voi faceți greșeli și să-i ințelegeți și pe ceilalți. Astfel veți fi mai dispuși să luați măsuri pentru a corecta aceste greșeli. Acest lucru este important, deoarece atunci când există un focar viral trebuie să lucrăm împreună pentru a învăța din greșelile noastre și pentru a-l distruge.

Desigur, toate aceste orientări nu înlocuiesc importanța practicării unei igiene bune. Trebuie să continuăm să ne spălăm frecvent pe mâini și să evităm să ne atingem fața, pentru a putea diminua șansele de a ne infecta pe noi înșine și pe ceilalți.

Dar, de asemenea, ar trebui să ne amintim de igiena noastră socială – în căutarea eroilor, să fim liniștiți, să fim recunoscători și să ne amintim de umanitatea noastră comună. În acest fel, putem ajuta să facem lumea mai sigură pentru noi toți.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published.