- Tablou, Terapia emoțiilor

Cum sa folosesti acceptarea atunci cand incepi o noua zi

Te-ai trezit din somn si ai o stare proasta?

Nu ai chef sa incepi ziua care tocmai ce vine?

Esti prost dispus(a) deoarece ai visat urat?

Tehnica acceptarii te va ajuta sa treci peste toate aceste neplaceri.

Dimineata, atunci cand ne trezim, apar in minte mai multe ganduri legate de diversele activitati pe care urmeaza sa le facem, de exemplu, de sarcinile pe care trebuie sa le indeplinim la serviciu, de proiectele pe are trebuie sa le materializam, de diverse alte lucruri care urmeaza sa fie realizate.

Toate aceste ganduri genereaza emotii de anxietate, stress, temeri si frici mai mari sau mai mici. In mod inconstient, tindem sa respingem aceste emotii si incercam sa scapam cat mai repede de ele, spunandu-ne in mod inconstient: “Trebuie sa fac cat mai repede sarcinile de azi ca sa scap de aceasta frica sau teama care ma apasa.”

De fapt noi incercam sa scapam de aceste sentimente, nu de activitatile in sine, deoarece nimani nu-i place sa traiasca cu aceste emotii negative.

In mod necontrolat insa, noi hranim aceste emotii si le facem sa devina mai puternice prin opunerea de rezistenta.

Adica, daca incercam sa tot scapam de frica, de teama de a nu reusi sa aducem la indeplinire sarcinile zilei curente, nu vom face decat sa hranim acea emotie negativa cu si mai multa energie, energie care o va face sa devina din ce in ce mai puternica.

Pentru a nu petrece intreaga zi cu acest tip de emotii in interior, e bine sa le facem o scurta analiza inainte de a incepe efectiv ziua, atunci cand luam micul dejun sau ne bem cafeaua si sa aplicam tehnica acceptarii asupra lor.

Cum facem asta?

Trebuie sa vedem aceste temeri, frici, anxietati si sa fim constienti de ele, de prezenta lor, spunandu-le un DA hotarat atunci cand le simtim ca apar in interior, in plexul solar sau la nivelul inimii.

Nu le mai opunem rezistenta, nu incercam sa scapam de ele. Pe masura ce o lasam sa fie prezenta, acea emotie se va manifesta treptat, ajungand la apogeu si apoi va intra pe panta descendenta, pana la dizolvare.

Acest traseu trebuie observat in interior, fara a fi lasat sa se manifeste in exterior si fara a fi hranit cu diversele ganduri care apar. Trebuie sa ne concentram numai asupra emotiei respective si sa o lasam sa se manifeste.

Daca, de exemplu,ne trezim morocanosi si starea aceasta proasta o proiectam asupra partenerului (partenerei), atunci vom amplifica emotia respectiva si vor aparea conflicte.

De aceea, toata aceasta analiza a diverselor emotii negative si a gandurilor care le insotesc trebuie sa fie facuta in interior, doar cu ajutorul observarii. Trebuie sa le observam fara a le eticheta, fara a le justifica prin alte ganduri sau scenarii, ci pur si simplu sa observam traseul acelei emotii negative, dupa cum spuneam mai devreme, de la aparitie si pana la dizolvare.

E ca un val care apare, creste pana la intensitatea maxima si apoi se sparge de tarm.

Ce se intampla insa daca apare si un vant puternic? Acel val va fi intetit de acel vant, va deveni si mai puternic si va avea efecte distrugatoare mai mari.

La fel putem privi si gandurile si emotiile, ca pe niste vanturi si valuri care trebuie observate in mod constient.

Am ajuns la sfarsitul acestui prim material despre efectul practic al aplicarii tehnicii acceptarii in viata ta.

Daca vrei lamuriri suplimentare sau ai nevoie de orice fel de explicatii, lasa mai jos un comentariu si iti voi raspunde cu placere.

Daca nu ai descarcat inca materialul de dedesubt, fa-o acum, pentru a fi la curent cu cele mai noi detalii despre metoda acceptarii.

Daca tu consideri ca ceea ce ti-am prezentat aici te ajuta, da un like paginii Terra Misteriosa si distribuie si prietenilor tai.

Mult succes in aplicarea acceptarii si ne vedem la urmatorul material!

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.