- Blog, Mistere şi Curiozităţi, Tablou

Costa Rica a funcţionat timp de două luni doar cu energie regenerabilă

0 Shares

Costa-Rica-1.jpg

Timp de două luni, din iunie până în august, Costa Rica a mers pe energie regenerabilă pentru a doua oară în doi ani, demonstrând că, cel puţin în ţările mici se poate trăi şi fără combustibili fosili.

Începând cu 16 iunie, energia ţării a fost asigurată de o combinaţie de energie hidroelectrică, geotermală, eoliană şi solară, cu cea hidroelectrică furnizând aproape 81 de procente din total în luna august.

Centralele geotermale au furnizat aproximativ 13 procente, cele eoliene 7 şi cele solare 0,01 din totalul energiei.

La fel ca şi în anul anterior când Costa Rica a reuşit să funcţioneze timp de 299 de zile fără combustibil fosil, obiectivul pe 2016 a fost atins datorită deselor precipitaţii care au ajutat cele patru mari hidrocentrale din ţară să furnizeze cea mai mare cantitate de energie.

Costa Rica 2

E o realizare demnă de luat în seamă şi o demonstraţie clară a faptului că energia regenerabilă poate uşura dependenţa unei ţări de combustibilii fosili. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că Costa Rica e o ţară de dimensiuni mici, cu o suprafaţă de 51.000 de km2 şi cu o populaţie de 4,9 milioane de locuitori, aproape  1/6 din suprafaţa României, ceea ce înseamnă un consum mult mai mic de energie.

Conform unui raport al Comisiei Economice pentru America Latină şi Caraibe, Costa Rica a generat 10.713 MWh energie electrică în 2015, de 6 ori mai puţin decît România, a cărei producţie de energie electrică  în 2015 a fost de 65.576 MWh. În afară de asta, principalele ramuri productive ale Costa Ricăi sunt agricultura şi turismul, deci fără prea multă  producţie în ramuri consumatoare de energie cum ar fi mineritul sau manufactura.

Totuşi, chiar dacă e mică şi nu foloseşte prea mult cărbune sau petrol, Costa Rica are cu ce se mândri. Un masiv proiect hidroelectric denumit Reventazón, coordonat de către Institutul de Electricitate va fi operaţional în această lună (septembrie), după 6 ani de construcţie, ceea ce înseamnă şi mai multă producţie de hidroenergie.

Conform presei, Reventazón e cel mai mare proiect de infrastructură  din America Centrală, cele cinci turbine ale barajului având o capacitate de 305,5 megawaţi, suficient pentru a genera energie pentru 525,000 de locuinţe.

E interesant de văzut încotro se va îndrepta Costa Rica cu planul său de extindere a energiei regenrabile. Să sperăm că va fi posibilă o perioadă de 365 de zile fără combustibil fosil.

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.