- Tablou, Terapia emoțiilor

Acceptarea la locul de munca

 

Salut,

Sunt Valentin Dumitru si in acest al doilea material despre aplicarea acceptarii in situatii concrete din viata ta, vom vorbi despre cum sa folosim tehnica acceptarii la locul de munca.

Atunci cand lucrezi, sunt doua situatii:

  • prima, in care iti place ceea ce faci si esti motivat(a) sa mergi la serviciu. Vei merge la serviciu cu energia data de motivatia obiectului muncii. Esti mai usor dispus sa suporti si eventualele neplaceri care pot aparea, neintelegeri cu superiorii si cu ceilalti colegi, nemultumiri legate poate de salariu, de mediul de lucru etc.

Cum poti utiliza acceptarea in acest caz?

Trebuie sa urmaresti emotiile care apar in situatiile descrise anterior. De exemplu, daca seful tau e suparat si iti vorbeste pe un ton mai rastit, atunci trebuie sa vezi ce emotie se declanseaza. Poate fi manie. Daca mergi mai departe cu observarea, vei vedea ca in spatele acestei manii se afla un sentiment de mandrie poate, generat de gandul ca te pune intr-o situatie proasta in fata celorlalti sau ca tu esti capabil(a) si faci lucrurile bine si atunci cine e seful tau sa te certe?

Ceea ce vei face va fi sa urmaresti traseul acestor emotii de mandrie si de manie si sa le recunosti ca aparand acolo, in interior. Nu vei face decat sa le constentizezi, sa le lasi sa se manifeste asa cum am explicat in materialele anterioare si sa le accepti.

Astfel, vei invata sa te cunosti si sa renunti treptat la acest tip de emotii negative.

  • in cea de-a doua situatie, nu iti place ce faci si mergi la serviciu pentru ca tu crezi ca nu ai alternativa, ca trebuie sa iti platesti facturile sau pentru ca ai un salariu bun. Aici trebuie sa recunosti din prima mai multe emotii negative care te conduc.

Prima si cea mai importanta e teama, frica.

Ti-e frica ca nu vei putea sa iti platesti facturile, ca nu vei putea intretine familia, ca nu vei supravietui, de fapt ti-e frica ca o sa mori. Vei fi permanent stresat(a) si nu vei avea energia necesara sa sustii eventualele neplaceri aparute la locul de munca.

 Trebuie sa identifici toate aceste emotii in interior, insa nu va fi usor sa le elimini, deoarece nu sunt sustinute de energia data de motivatia faptului ca iti place ceea ce faci.

In situatia asta, ori va trebui sa iti accepti frica despre care iti vorbeam anterior si sa iti cauti altceva care sa ti se potriveasca, ori sa accepti situatia actuala si sa incerci sa accepti stress-ul, neavand insa energia necesara pentru a-l sustine.

Daca muncesti doar pentru salariul bun, atunci trebuie sa identifici de ce te motiveaza banii. Poate sa fie de exemplu lacomia si atunci trebuie sa aplici acceptarea asupra acestui sentiment pentru a nu mai fi dominat(a) de el.

Trebuie sa intelegi in aceasta situatie ca vei fi apasat(a) de doua forte, declansate de mai multe emotii negative:

  • faptul ca nu iti place ce faci, ceea ce te va face sa consumi de doua ori mai multa energie pentru a continua sa muncesti, decat daca ti-ar fi placut.
  • conflictele inerente care apar la orice loc de munca la care nu vei putea face fata la fel ca atunci cand ti-ar fi placut munca.

Deci, esti dispus(a) sa te lasi dominat de frica si sa continui in acest caz?

Sau accepti teama si faci o schimbare?

 Cam astea ar fi in mare doua dintre cele mai uzuale situatii in care poti aplica tehnica accpetarii la locul de munca. Va trebui sa identifica in care dintre ele te afli si sa te apuci de lucru daca vrei ca sa treci la un nivel superior din perspectiva autocunoasterii interioare.

Mult succes si te astept cu eventuale intrebari sau nelamuriri.

Daca nu stii exact in ce consta tehnica acceptarii, descarca ghidul de dedesubt pentru a vedea toti pasii pe care trebuie sa-i aplici!

Ne vedem la urmatorul material.

Cu prietenie,

Valentin Dumitru

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.