- Blog, Tablou, Terapia emoțiilor

Acceptarea in cadrul relatiilor de cuplu

Salut,

In primul rand, vreau sa-mi cer scuze pentru pauza mai lunga pe care am facut-o din mai multe motive, dar promit sa ma revansez cu materiale noi si utile.

Astazi iti voi vorbi despre cum cred eu ca putem sa folosim acceptarea in cadrul unei relatii de iubire.

Cred ca o relatie intre doua persoane care se hotarasc sa mearga impreuna pe acelasi drum, are sanse de reusita semnificativ mai mari daca cei doi reusesc sa invete sa-si accepte defectele unul altuia.

Acest aspect e mai important decat asa-zisa iubire pe care zicem noi ca o traim si o simtim fata de celalalt si care, la un moment dat, se duce, spulberata de cel mai marunt incovenient generat de ceva deranjant in comportamentul partenerului(ei).

Pornim intr-o relatie cu iluzia ca cel(cea) de langa noi e Fat-Frumos sau Ileana Cosanzeana si pe parcurs, de multe ori se dovedeste a fi zmeul sau vrajitoarea cea rea.

O relatie reusita nu se bazeaza pe astfel de iluzii, ci pe capacitatea de a ne completa unul pe celalalt prin prisma acceptarii a ceea ce suntem, a defectelor noastre.

Ideea e ca mai degraba e util sa invatam sa gestionam si sa acceptam ceea ce ne face sa fim diferiti unul de celalalt, nu ceea ce ne uneste.

Trebuie deci, sa acceptam ceea ce poate sa ne desparta, nu ceea ce ne tine impreuna. Si e nevoie sa acceptam ceea ce ne diferentiaza, tocmai pentru a putea sa devenim o unitate, un yin-yang, pentru a ramane impreuna, doua complemente care se atrag.

Acceptarea se dovedeste fundamentala in acest aspect important al vietii. E necesar sa invatam sa acceptam ca partenerul(a) vine cu un background diferit, ca a crescut si s-a dezvoltat diferit fata de noi, ca are idei, convingeri, credinte in virtutea carora actioneaza si care pot fi altele decat ale noastre.

Invatam sa fim impreuna fiind constienti de ceea ce ne uneste si facand eforturi zilnice sa acceptam ceea ce ne face diferiti, nu incercand sa schimbam aceste diferente la celalalt, deoarece nu vom reusi.

Putem sa facem asta cu o conditie, aceea ca ceea ne uneste-iubirea- sa fie autentica si profunda. E necesar sa ne aducem aminte de asta cat mai des.

Ce presupune folosirea acceptarii in acest caz?

Haideti sa vedem cateva exemple din viata practica:

1.Ce ne dorim fiecare?

Ea vrea la munte, tu vrei la mare/Tu ochelari de ski, ea ochelari de soare

cum zice o melodie de pe la noi.

sau

Ne deranjeaza faptul ca spalam numai noi vasele si celalalt nu o face. Ii zicem, dar degeaba. Incepem sa devenim frustrati, sa opunem rezistenta interioara prin tot felul de ganduri de genul: “ de ce nu face asta? E un  puturos(oasa), nesimtit(a). Cum folosim acceptarea aici? Incetam a mai opune rezistenta si acceptam in interior emotiile negative generate de gandurile descrise anterior. Lasam sa curga, sa se dizolve mania, frustrarea, ranchiuna, orgoliul. Apropo, daca nu stii cum sa faci asta, te invit sa descarci de aici materialul despre tehnica acceptarii.

Ce se va intampla in continuare?

Daca relatia voastra e una autentica, bazata pe iubire si respect, atunci partenerul tau/partenera ta va constientiza ca poate sa spele si el/ea vasele, numai prin faptul ca te va vedea pe tine ca actionezi constient, fara sa-i mai ceri asta. O va face din proprie initiativa.

Daca relatia nu e una autentica, ci doar una bazata pe interese reciproc avantajoase, atunci acceptarea nu va functiona. Aici depinde de tine, in ce te bagi.

Iata ca am ajuns si la sfarsitul acestui prim mamterial din 2018 despre acceptarea in cadrul relatiilor de cuplu. Mult succes in aplicarea acestei tehnici!

Astept mai jos opiniile tale.

Numai bine!

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.