- Blog, Mistere şi Curiozităţi, Tablou

7 orașe antice care au rezistat timpului

        Site-urile antice care au supraviețuit secolelor sau chiar mileniilor nu au rezistat atât de bine în secolul XXI. Distrugerile de la Palmyra din Siria, Buddhașii de la Bamiyan din Afganistan și ruinele lui Nimrud din afara orașului Mosul din Irak arată cât de precar este viitorul. Iată însă câteva locuri care oferă incursiuni în trecutul omenirii și dezvăluie ingeniozitatea cu care oamenii trecutului creau minunății fără calculatoare sau mașini grele. În timp ce unele situri sunt cunoscute, altele sunt mai puțin cunoscute dar ușor accesibile .

Angkor Wat, Cambodgia

În secolul al XII-lea, khmerii au căutat să recreeze înțelegerea vastă a universului cunoscut în miniatură. Rezultatul a fost Angkor Wat, un oraș întins, proiectat pentru a impresiona, cu șanțuri și turnuri meticulos aranjate, iar pereții au fost acoperiți cu basoreliefuri uimitoare cu zeități hinduse. Khmerul antic a avut o vedere largă asupra scenelor care meritau a fi conservate. În timp ce multe scene au teme spirituale, alte picturi murale detaliază lucruri cum ar fi pregătirea cinei.

Angkor Wat se întinde pe cel puțin 500 de hectare în Parcul Arheologic Angkor, o zonă vastă care acoperă mai mult de 150 de kilometri pătrați.Templul principal primește numeroase grupuri de turiști, dar multe temple mai puțin cunoscute oferă șansa de a se plimba prin vechile capitale khmere, care au fost construite începând cu secolul al IX-lea.

Bagan, Birmania (Myanmar)

Ținute mult timp ascunse de vizitarea internațională de către guvernul militar al Myanmarului, comorile Baganului se întorc în centrul atenției, pe măsură ce reformele politice deschid țara. Aici, peste 2.000 de temple budiste completează o câmpie de-a lungul râului Irrawaddy, creând un peisaj eteric.

Vizitatorii de aici sunt mult mai puțini și mai aventuroși decât grupurile de turiști care umplu Angkor Wat sau Machu Picchu. Myanmar este încă la două decenii de un război civil și de izolare internațională, ceea ce face din acest oraș templu din secolul al XI-lea cu atât mai magic. Împărăția care domnea aici a fost distrusă de cutremure și de invadatorii lui Kublai Khan, dar templele liniștite păstrează un aer spiritual care este imposibil de ignorat.

Persepolis, Iran

Pe măsură ce Iranul se redeschide încet către turismul occidental, Persepolis își recâștigă atracția pentru vizitatori.Orașul a fost fondat în anul 518 î.Hr. de către Darius I, conducător al Imperiului Ahaemenian al Persiei vechi, și a crescut în măreție până când Alexandru cel Mare l-a făcut să decadă, două secole mai târziu.

Golestan-palace,-tehraanforough-al-mulk-house,-ShirJameh-mosque,-YazdKordasht-bath-JolfaNasir-al--mulk-mosque,-ShirNiavaran-palace,-TehranPersepolis-night-(2)Shah-(Imam)-mosque,-IsfahanKashan,-Amir-Sultan-Ahmad-bSi-o-Seh-Pol,-IsfahanSheikh-safi-o-din-Ardebil

Caracteristica sa cea mai remarcabilă este o terasă imensă de 125.000 de metri pătrați, parțial sculptată cu piatră din muntele Kuh-e Rahmat (Muntele Milei). Conducătorii au construit în jurul terasei palatele, templele și sălile regale, cu un sistem de canalizare subteran și cisterne pentru apă dulce.În ciuda unor ziduri de protecție, de 30 de picioare înălțime, Alexandru a lăsat dezastru în Persepolis, ale cărui ruine au fost redescoperite abia în 1618. Astăzi, însă, orașul este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură veche, mai ales pentru coloanele sale zvelte.

Kyoto, Japonia

Dacă Tokyo reprezintă partea Japoniei obsedată de tehnologie și de viitor, Kyoto este partea care așează nisipul în grădinile Zen și efectuează grațioase ceremonii ale ceaiului. Asta nu e în întregime adevărat, deoarece Nintendo are sediul în Kyoto, fiind doar o parte din zona tehnologică prosperă a orașului.

Poate că mai aproape de adevăr este faptul că, fiind capitala imperială a Japoniei mai bine de 1000 de ani, Kyoto a găsit o cale de a-și păstra cu respect vechile tradiții, în timp ce îmbrățișează cu nerăbdare și noul. Peste 1.000 de temple budiste și șintoiste temperează ritmul frenetic al vieții moderne. Întrucât orașul a fost în mare parte cruțat de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial, cele mai multe sunt încă în uz.

Machu Picchu, Peru

La aproape 8,000 de metri în Anzi, cetatea Inca din Machu Picchu păstrează o aură de mister și măreție, deși întâmpină mii de turiști pe zi. Când spaniolii au cucerit Peru, însăși existența lui Machu Picchu a fost ținută în secret față de ei. Vastul complex a fost dezvăluit lumii exterioare în 1911 și a devenit rapid emblema Inca.

Construit cu mai mult de 500 de ani în urmă, orașul stă pe o șa între două vârfuri ce se ridică deasupra junglelor tropicale. Norii alunecă printre ruinele a căror semnificație rămâne în mare parte necunoscută.Terasele și rampele adâncesc munții, iar clădirile par să reflecte înțelepciunea sofisticată a astronomiei incașe pe care arheologii încă încearcă să o înțeleagă.

 

Xi’an, China

În zilele de glorie ale Drumului Mătăsii, Xi’an a fost locul în care începea călătoria spre vest. Pentru mai mult de un mileniu, Xi’an a fost capitala vechilor dinastii chineze. Acum este faimos datorită Soldaților de Teracotă, mii de soldați de lut care umplu mausoleul împăratului Qin Shi Huang.

Fiecare soldat este în picioare, pregătit pentru luptă, dar a fost îngropat subteran timp de 2.000 de ani. Niște lucrători care au săpau o fântână, au căzut pe unul dintre soldați în 1974, dezvăluind astfel una dintre marile descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor. Excavația este în curs de desfășurare, iar lucrările mai recente au descoperit statui de dansatori și acrobați, ce redau o viziune a măreției ambițiilor lui Qin.

Imagini pentru terracotta warriors

 

Borobudur, Indonesia

Străinii tind să creadă că orice călătorie în Indonezia se concentrează pe insula liniștită din Bali sau pe capitala Jakarta. Dar cel mai vizitat site din această națiune, în principal musulmană, este complexul templu Buddhist din secolul al IX-lea al lui Borobudur.

Templul a fost finalizat la începutul anilor 800, dar o mare parte din istoria sa a rămas pierdută.Timp de secole, a fost acoperit de cenușă vulcanică, iar jungla înconjurătoare a crescut peste el. La începutul anilor 1800, localnicii au spus unui guvernator britanic despre existența sa. În anii ’70, UNESCO a condus o expediție de restaurare care a adus Borobudur la recunoașterea actuală. Acum, stupas-urile se ridică din nou printre valea verde. Deoarece complexul a fost îngropat atât de mult, majoritatea operelor de artă au rămas intacte.

 

 

sursa

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.