- Blog, Motivaţional

4 beneficii ale practicării recunoștinței

Te simți deseori deprimat(ă), nefericit(ă) sau fără chef? Ai momente de anxietate sau de deznădejde când simți că nimic nu îți merge cum ar trebui?

Ei bine, nu ești singurul(a).  Sunt mulți în situația ta. Ca urmare a acestui fapt s-au făcut niște cercetări pentru a se găsi soluții de remediere a acestei probleme.

Una dintre aceste soluții, care se pare că funcționează eficient, este practicarea recunoștinței.

De cele mai multe ori suntem nefericiți pentru că nu obținem ce ne dorim. Recunoștința vine cu o abordare opusă acestei atitudini de nemulțumire și ne spune că trebuie să învățăm să fim recunoscători pentru ce avem.

Haideți să vedem ce beneficii derivă pentru sănătatea și confortul nostru mental din practicarea recunoștinței:

1. Recunoștința ne eliberează de emoțiile toxice

Există diferite metode de a ne exprima recunoștința și una dintre ele este aceea de a scrie o scrisoare de mulțumire. Scrierea unei scrisori de recunoștință produce o sănătate mentală mai bună prin mutarea atenției de la emoțiile toxice, cum ar fi resentimentele și invidia. Când scrieți despre cât de recunoscători sunteți pentru ceilalți și cât de mulți alți oameni v-au binecuvântat viața, experiențele voastre negative se diluează și energia lor dispare.

2. Recunoștința ajută, chiar dacă nu o împărtășim altora

Chiar dacă scriem scrisori de mulțumire și nu le trimitem nimănui, efectul terapeutic al acestui procedeu ajută oricum. Acest lucru sugerează că beneficiile compunerii de scrisori de recunoștință nu depind  de comunicarea acelei recunoștințe unei alte persoane. Deci, dacă vă gândiți să scrieți o scrisoare de recunoștință unei persoane, dar nu sunteți sigur dacă doriți ca această persoană să citească scrisoarea, vă încurajăm să o scrieți oricum. Puteți decide mai târziu dacă să o trimiteți (e o idee bună să faceți acest lucru). Dar simplul act de scriere a scrisorii vă poate ajuta să apreciați oamenii din viața voastră și să vă concentrați atenția asupra sentimentelor și gândurilor negative.

3. Beneficiile practicării recunoștinței apar în timp

Deși se pot observa modificări ale stărilor emoționale și după ce am terminat de așternut în scris recunoștința noastră, beneficiile cu adevărat durabile apar în timp, la câteva săptămâni după practicarea acestui procedeu. E la fel ca și cu tratamentele naturiste. Nu acționează imediat, dar au efecte mult mai lungi în timp decât tratamentele alopate.

4. Recunoștința are efecte durabile pentru creier

Oamenii care sunt în general mai recunoscători și care și-au exprimat recunoștința în scris, au donat mai mulți bani unei cauze umanitare, au arătat o sensibilitate neuronală mai mare în cortexul prefrontal medial, o zonă a creierului asociată cu învățarea și luarea deciziilor. Acest lucru sugerează că oamenii care sunt mai recunoscători sunt, de asemenea, mai atenți la modul în care își exprimă recunoștința. Această constatare sugerează că practicarea recunoștinței  poate ajuta creierul să devină mai sensibil prin experimentarea acestui sentiment, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății mentale în timp.

Toate acestea sugerează că redactarea scrisorilor de recunoștință poate fi utilă pentru persoanele care caută servicii de consiliere, dar explică, de asemenea, ce beneficii psihologice  se ascund în spatele practicării recunoștinței.

Voi ați practicat vreodată recunoștința?

sursa

Introdu adresa ta de email și vei primi GRATUIT ghidul ”Cum să-ți controlezi emoțiile negative" care te va ajuta să-ți gestionezi eficient emoțiile
Enter your email address and click on the Get Instant Access button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We respect your privacy

Comentariul tău e binevenit

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.